„M-am întâlnit în 2011 (n.r.: cu Sebastian Ghiță) și mi-a spus > Sunt textual cuvintele lui Ghiță (…) Îl văd ca pe un puști care a intrat într-un joc mult prea mare. A fost controlat, dominat, șantajat de Coldea”, a declarat omul de afaceri Elan Schwartzenberg, într-un interviu acordat B1 TV.
Acesta a mai spus că a simțit în repetate rânduri susținerea pe care Sebastian Ghiță o avea din partea adjunctului SRI, Florian Coldea.
„Am fost sfătuit să intrăm în insolvență, am scăpat de contractul de management (n.r.: al lui Sebasrian Ghiță), iar în secunda în care CNA a acordat licența, echipamentele erau ale Realității, am înțeles că Ghiță nu m-a mințit, avea susținerea lui Coldea la cel mai înalt nivel. Am văzut în multe situații acea mână nevăzută”, a mai spus Schwartzenberg, pentru B1 TV.
Omul de afaceri a vorbit și despre o întâlnire cu Dorin Cocoș, care a avut loc în biroul unui prieten de-al său.
„A spus că a evitat să mă sune pentru că sunt urmărit, că e rău ce fac cu Realitatea că e sub protecția lui Coldea. Generalul Coldea i-a cerut 500.000 de euro către Realitatea ceea ce a și făcut”, a declarat omul de afaceri.
Moderatorul interviului Sorina Matei a declarat că acesta a fost realizat marți, la Tel Aviv.
Elan Schwartzenberg a plecat din România în vara anului 2012, cu puțin înainte de a fi citat pentru audieri la DNA în dosarul în care Sorin Blejnar era cercetat pentru evaziune fiscală cu produse petroliere.
În ianuarie 2014, omul de afaceri a apărut în timpul vizitei lui Traian Băsescu în Israel, țară unde România nu are acord de extrădare. Era după momentul în care DNA transmisese citații pe numele lui, prin comisii rogatorii, autoritățile din Israel răspunzând că nu a fost găsit. În 2014, DNA îl căuta pe Elan Schwarzenberg pentru o presupusă fraudare în procedura de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al Realitatea Media.
Procurorii anticorupție au cerut și au obținut arestarea lui Elan Schwartzenberg pe 30 mai 2016, fiind acuzat de complicitate la dare de mită într-un dosar disjuns dintr-o anchetă ce îl viza pe Radu Mazăre, DNA motivând că omul de afaceri „s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală. Pe baza mandatului obținut de la judecători, Elan Schwartzenberg figurează ca urmărit internațional de statul român din iunie 2016.